bio appelen

Bio beter begrijpen

Nieuws

|

08 July 2024

Denk je eraan om meer biologische producten te verkopen? Wil je bio beter begrijpen? Of zoek je een leverancier van biologische producten in je buurt? Dit artikel brengt duidelijkheid.

De biologische boer of verwerker moet de Europese biowetgeving volgen die in heel de EU geldig is. Deze wetgeving legt duidelijk uit hoe bioproducenten biologische teelten, veeteelt en voedselverwerking moeten aanpakken. Een Europees bioproduct met het groene biolabel is dus 100% te vertrouwen.

Het belang van een biocertificaat

We tellen in Vlaanderen momenteel zo’n 1979 bedrijven die gecertificeerd zijn voor bio. Naast het zich laten certificeren als bio moet het biobedrijf ook aangeven welke producten het teelt (runderen, melk, aardappelen, …) of verwerkt (koekjes, veggieburgers, falafel, …). De biocertificering is het bewijs voor het bedrijf dat hun product voldoet aan alle voorwaarden voor bio.

Er gaat een strenge controle vooraf aan het toekennen van een biocertificaat. Ook na het toekennen blijft het bedrijf onder jaarlijkse controle staan. Deze controles komen bovenop de controles waaraan alle voedselproducenten moeten voldoen.

Zorg voor teelt en milieu

Een grote zorg voor de bioboer is onkruidbestrijding. De Europese biowetgeving stelt dat de bioboer geen chemisch-synthetische herbicides mag gebruiken om onkruid te bestrijden. Daarom doet de bioboer aan gewasbescherming op basis van natuurlijke producten.

Maar eerst gaat de bioboer preventief aan de slag, zodat onkruid minder kans krijgt op de percelen. Groenbemesters worden ingezet om de bodem te bedekken en te onderhouden. Toch moet zo nu en dan het onkruid aangepakt worden en ook dat gebeurt op een milieuvriendelijke, doch arbeidsintensieve manier met schoffel of wiedeg.

Voor sommige teelten zoals aardbeien of courgetten wordt de bodem volledig bedekt met folie met uitsparingen voor de planten, zodat het onkruid niet kan kiemen.

De ware aard van bioproducten

In levensmiddelen zijn additieven zoals conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen of voedingszuren vaak onmisbaar. Chemische additieven zijn in elk geval verboden in biologische verwerkte producten. Essentiële additieven, zoals additieven van natuurlijke oorsprong, zijn toegelaten in bio onder strikte voorwaarden. Zo zijn citroenzuur, melkzuur, bijenwas, pectine, talk, … toegelaten, maar enzymen om bruinkleuring tegen te gaan niet.

Bij biologische producten spreekt men van 51 toegelaten additieven, voor niet-biologische verwerkte producten zijn dat er honderden.

Bio streeft ernaar om authentieke voeding te produceren met een pure smaak. Het is dus belangrijk dat bij de verwerking van de producten de vitale eigenschappen van het product worden bewaard en dus vermijd bio alle stoffen die de ware aard van het product verbergen.

Tractor oogst

Op zoek naar een bio-match?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd om wat meer biologische producten in je zaak te verkopen en zoek je een leverancier in je buurt? Via het matchmakingplatform Lekker van bij ons Connect vind je de perfecte match. Hier kunnen voedingsprofessionals elkaar vinden en smaakvolle samenwerkingen aangaan of kennis uitwisselen.