Gevulde_aubergine_couscous_wortel_peer_pompoen

Groente van de maand juni: Aubergine

Product in de kijker

|

13 juni 2023

De paarse ovaalvormige aubergine kent iedereen, maar wist je dat er ook witte, gele en paars/wit gestreepte varianten bestaan? De paarse kleur hebben ze te danken aan de aanwezigheid van het antioxidant anthocyanine. De aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. Je kan aubergines het hele jaar door verkrijgen.

Bereiden

Je kan aubergines snijden in blokjes, plakjes, schijfjes of slierten. Ze zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten, omdat ze te bitter smaken en ze bevatten de natuurlijke gifstof solanine die maag- en darmklachten veroorzaakt. Gelukkig volstaat twee minuten blancheren om de stof weg te werken en zorgeloos van de heerlijke groente te genieten.

Vruchtgroenten bevatten veel water. Omdat dit in sommige gerechten niet wenselijk is, raden heel wat koks aan om de aubergineplakken op voorhand rijkelijk met zout te bestrooien en even te laten rusten. Daarna spoel je het zout weg en kan je ermee aan de slag.

Bewaren

Een aubergine bewaar je best op een koele en droge plaats met een temperatuur van 10-15°C. Om de groente te beschermen tegen uitdroging dek je ze best af. Zo kan je aubergine drie tot zeven dagen bewaren. Langer bewaren? Blancheer de aubergine of bak ze even kort in boter of olie. Daarna kan deze zo de vriezer in.

Culinair

Aubergines vind je terug in heel wat keukens rond het Middellands Zeegebied. Zo ken je ongetwijfeld moussaka uit de Griekse keuken of een heerlijke Libanese baba ganoesj. Ook in ratatouille, een typisch Provençaals gerecht, en in escalivada uit Catalonië vind je deze eierplant terug. Een tipje van de sluier van wat je met deze veelzijdige groente kan doen.