Vissen van het herfstseizoen: rog, griet, inktvis
Product in de kijker
|22 Augustus 2023
Rog
Deze kraakbeenvis heeft een bijzonder grote familie. Wereldwijd zijn er 460 verschillende soorten rog. Het is de stekelrog die je bij ons doorgaans in de winkel en op restaurant tegenkomt. Samen met de pladijs en de zeetong nemen deze 3 vissoorten het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen voor hun rekening. De rog is dus zeker een belangrijke vissoort voor onze vissers.
Van juni tot en met maart is de rog op zijn best, maar je kan hem wel heel het jaar door verkrijgen. Waar moet je op letten als je rog koopt of verkoopt? Hij moet een minimale lengte van 50 cm hebben. Meestal zijn de roggenvleugels al gevild. Als dit niet het geval is, fileer ze dan zelf zo snel mogelijk zelf. Op die manier blijven ze langer vers.
Eet rog altijd op zijn verst, want in het kraakbeen zit een stof die ammoniak afgeeft naarmate de vis ouder wordt. De lekkerste vleugel is roodroze en heeft een stevige textuur. Hoe witter en slapper het visvlees, hoe ouder de vleugels. Naast vleugels zijn ook de wangen en de lever een ware delicatesse. Bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot, rog kan het allemaal aan.
Waag je eens aan rog
De beste recepten met rogGriet
Deze beenvis behoort tot de orde van de platvissen en is familie van de tarbot. Opvallend aan de griet is dat hij een meester in camouflage is. Grieten nemen namelijk de kleur van hun omgeving aan.
De beste griet eet je van juli tot en met januari. In de winkel heeft de griet een minimale lengte van 30 cm. Uitzonderlijk kan een griet tot wel 75 cm lang worden.
Griet klaarmaken? Traditioneel is hij heerlijk op de graat gebakken, maar gril hem gerust ook eens in de oven. Wat je ook kan doen is een recept met tarbot vervangen door griet, want qua structuur en smaak lijken ze sterk op elkaar.
Griet heeft op de rugzijde opvallend meer visvlees dan de op de buikzijde. Een gefileerde griet levert daardoor altijd twee lichte buikfilets op en twee dubbel zo zware rugfilets. Sowieso zijn het vier stukken om van te smullen.
Wat dacht je van griet?
Wat kan je maken met griet?Inktvis
Elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis is een octopus. De inktvis is een soortnaam en er zijn dus verschillende soorten inktvissen zoals de octopus, de pijlinktvis of de zeekat. Dit zijn ook de soorten die onze vissers het meeste aanvoeren. Inktvis kan sterk verschillen in grootte en kleur, maar afhankelijk van de soort kan je hem hele jaar door verkrijgen.
Omdat het vlees tamelijk taai is moet je de inktvis eerst mals slaan. In het zuiden gebeurt dit door de inktvis letterlijk mals te slaan op de rotsen. Thuis kan je hetzelfde effect bereiken met een houten hamer of iets minder hardhandig door de inktvis in te vriezen. Eenmaal je inktvis mals is kan je ermee aan de slag. Voor velen is gefrituurde inktvis of calamares een favoriet, maar gril hem ook eens op de barbecue met een fris sausje op basis van citroen of verwerk hem in een stoofpotje of op een pizza.
Wist je trouwens dat bijna 90% van de hierboven vernoemde inktvissoorten bestemd zijn voor export naar het buitenland?