winkeldame biowinkel

Wie wint BioVLAM 2024? Dit zijn de vijf genomineerden.

Nieuws

|

08 July 2024

De BioVLAM is een jaarlijkse erkenning voor een biobedrijf uit de Vlaamse biosector. Belangrijke aspecten daarbij zijn innovatie, duurzaamheid en uiteraard een goeie portie passie voor bio.

Intussen zijn we aan de vierde editie, de uitreiking vindt plaats in september 2024. Voor de laureaat wacht een trofee en een videoreportage over het project op www.allesoverbio.be. Hij of zij treedt een jaar lang op als bio-ambassadeur.

Dit zijn de vijf genomineerden

Vijf Vlaamse biobedrijven kregen een nominatie voor de BioVLAM 2024.

  • Bioboerderij De Vleterbeek (Poperinge) stapte in het PPILOW-project (Poultry and Pig Low-input and Organic production systems ‘Welfare’). Een Europees onderzoeksproject dat het welzijn van pluimvee en varkens wil verbeteren. De Vleterbeek creëerde een innovatieve buitenhut op de weide voor zijn biovarkens. Deze hut verhoogt het comfort van de varkens en maakt ook beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren genieten van het buitenleven.

    José Metsu van De Vleterbeek: “Ik had al een paar keer mijn kandidatuur gesteld, dus ik ben heel blij dat ik nu genomineerd ben! Misschien omdat mijn bedrijf nog meer bio-minded is geworden? Ik vind het gezondheidsaspect bij dieren rg belangrijk en ik zou graag de bekendheid van bio zien groeien.”
  • BLOMMM (Gent) is de eerste biogecertificeerde bloemenwinkel in België met een 100% lokaal en biologisch aanbod van verse bloemen. Die komen van lokale bioproducenten en sinds vorig jaar ook van het eigen bloemenveld. Geen enkele bloem heeft ooit gevlogen en waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd. De winkel volgt de seizoenen, dus in de winter vind je er onder andere gedroogde bloemen.

    Paulien Verhaest van BLOMMM: “Ik vind het geweldig dat ik genomineerd ben, het is een hele eer! Het is mooi dat ons werk om biobloemen op de markt te brengen geapprecieerd wordt en op deze manier onder de aandacht komt. Het was niet evident om de bloemenwinkel te certificeren voor bio, we hopen dat ons voorbeeld anderen kan inspireren.”
  • Pajottenlander (Meise) produceert ‘Fruji’, dat zijn zeven bruisende biofrisdranken op basis van lokale, verse, biologische vruchtensappen. Deze frisdranken zijn dus niet van fruitconcentraten gemaakt maar wel van sappen, waardoor de vitaminen en mineralen maximaal bewaard blijven. Ze bevatten geen additieven, de smaak komt rechtstreeks van de natuurlijke ingrediënten. 

    Camille Depuydt van Pajottenlander: “Geweldig dat we genomineerd zijn! We doen niet vaak mee met prijzen maar deze vonden we de moeite waard! We zien graag meer aandacht voor het verschil tussen ‘natuurlijke’ en ‘biologisch gecertificeerde’ dranken.”
  • ‘t Goed ter Heule (Lauwe) streeft in alles naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn. Dit gemengde bedrijf heeft een zelfpluktuin, een mooie hoevewinkel en ook een gezellig Eetkaffee. De groenteresten gaan naar de dieren en de mest gaat naar het land, zo is de biocirkel rond.

    Justine Dewitte van ’t Goed ter Heule: “We zijn super vereerd dat we genomineerd zijn! Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn. We willen liefst volledig zelfvoorzienend zijn en de biocirkel sluiten, zodat er niets verloren gaat en er amper afval is. Bio is voor mij een basisbehoefte, waarom zou je jezelf niet de beste kwaliteit geven?”
  • Vitaetom (Zwijndrecht) teelde dit jaar voor het eerst biologische ‘Ruby Red’ pruimtrostomaten, met een dieprode kleur. Een nieuwe bioteelt is altijd een uitdaging maar de eerste oogst leverde een goed resultaat op. Met dit toegankelijke product wil Vitaetom consumenten in het brede retailsegment laten kennismaken met smaakvolle biologische groenten. Vitaetom was ook genomineerd in 2022.

    Koen Van Hauteghem van Vitaetom: “Ik ben verrast dat ik genomineerd ben! Het voelt als een eer aan, echt. Ik ben al lang bezig met de opstart van de biologische Ruby Reds, en de oogst is veelbelovend. Dus daar ga ik zeker mee verder. Het is mijn droom om bio nog meer te promoten, we willen allemaal dat bio verder groeit!”

Eindbeoordeling

Tijdens de zomermaanden gaat de professionele vakjury op bezoek bij de vijf genomineerde biobedrijven en nader kennismaken met de projecten. Nadien zullen zij de finale beslissing kunnen nemen. Bij dit bezoek kunnen de zaakvoerders meer toelichting geven over hun project.

De beoordeling is gebaseerd op passie (40%), innovatie (40%) en duurzaamheid (20%). De jury bekijkt de inzet en het engagement van de persoon en/of het team voor de Vlaamse biosector. Levert dit vernieuwende product of concept een innovatieve bijdrage aan de Vlaamse biosector? En in welke mate speelt de visie op continue verduurzaming een rol bij het concept?

In september wordt de laureaat van de BioVLAM 2024 bekend gemaakt en gaat de uitreiking van de prijs door.

Logo BioVLAM 2024