
Vissen van het lenteseizoen: hondshaai, rog en rode poon
Product in de kijker
|06 Maart 2025
Meer seizoensgebonden eten, da's altijd een goed idee. En dat geldt ook voor vis, schaal- en schelpdieren. Je kan jaarrond vis eten, maar elke vissoort heeft zo zijn momenten. In de lente zijn hondshaai, rog en rode poon op hun best.
Hondshaai
De hondshaai is een kraakbeenvis en raar genoeg familie van de kathaaien. Deze kleine, slanke haai heeft smaakvol, stevig vlees waarmee je alle kanten op kan in de keuken. De haai is heerlijk gerookt of in zuur opgelegd. Niets voor jou? Verwerk hem dan in een ragout of leg hem op de barbecue. Smakelijk!


Rog
Rog is nog zo een belangrijke vissoort voor onze vissers. Hij behoort samen met zeetong en pladijs tot de top drie in de aanvoer naar onze vismijnen. Er bestaan wel zo’n 460 verschillende soorten, maar voor onze vissers is de stekelrog de belangrijkste. Rog is een heel jaar beschikbaar. Van juni tot maart is hij op zijn best. De vleugels zijn een lekkernij, maar wist je dat ook de wangen en lever een ware delicatesse zijn? Rog is uiterst geschikt om te bakken, pocheren, stomen, in de oven of in papillot.
Rode poon
Rode poon vind je gekuist en gefileerd in de winkel. Vanaf oktober al stijgt de aanvoer, maar de beste poon koop je in januari, februari en maart.
Het visvlees van rode poon is vast van structuur, heeft een diepe smaak en blijft mooi sappig. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. Ook in de pan gebakken of gemarineerd overtuigt rode poon altijd. Verder is de vis heerlijk op de barbecue: op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot.
Met het visafval van rode poon maak je de heerlijkste visfumet.
