Wintervissen

Vissen van het winterseizoen: Inktvissen, steenbolk en zeeduivel

Product in de kijker

|

30 October 2024

Tijdens het seizoen is de kwaliteit van onze vissen op zijn best, bovendien zijn ze goedkoper door de hogere beschikbaarheid. In het winterseizoen hebben we aandacht voor inktvissen, steenbolk een zeeduivel.

Inktvissen

Door onze Belgische vissers worden verschillende inktvissen opgevist: octopus, pijlinktvis en zeekat. Octopus heeft een kop en acht tentakels. Het visvlees is eerder taai en wordt zachter na het kneuzen of invriezen. Hij is het jaar rond beschikbaar. Pijlinktvis heeft acht armen en twee lange tentakels. Het vlees is eerder delicaat en vraagt een korte garing. Pijlinktvis is beschikbaar van september tot april. Zeekat onderscheidt zich van de andere inktvissoorten door zijn groot lichaam. Ook deze inktvisachtige heeft ook acht armen, zij het korter en twee veel langere tentakels. Zowel de mantel (of het lichaam) als de tentakels zijn bruikbaar in de keuken. De kwaliteit is op zijn best van oktober tot maart.

Topkwaliteit in de periode:
  • Octopus: hele jaar rond
  • Pijlinktvis: september tot april
  • Zeekat: oktober tot maart
Zeekat

Zeekat

Steenbolk

Steenbolk

Steenbolk is een beenvis en behoort tot de kabeljauwachtigen. Je herkent de vis aan de kindraad en aan de zwarte vlek bij het begin van de borstvin. De steenbolk is op zijn best van oktober tot februari. Het visvlees is fijn van structuur en fragiel. Bakken op vel bij een lage temperatuur is de beste manier.

Topkwaliteit in de periode:

Oktober - februari

Zeeduivel

Deze beenvis is ook wel gekend onder zijn Franse naam: Lotte. Het is vooral de staart die bruikbaar is, al worden hier en daar ook de wangen en de lever (ingemaakt in blik als foie de lotte) gebruikt. Een volwassen zeeduivel is gewoonlijk 50-70 cm groot, hetgeen resulteert in 30 cm staart. De staart heeft een centraal been en geen graten en moet goed ontvliesd worden. De beste zeeduivel koop je van juli tot maart. Het vaste visvlees is geschikt voor barbecues, soepen en stoofpotten.

Topkwaliteit in de periode:

Juli - maart

zeeduivel