
Vissen van het winterseizoen: Sint-Jakobsschelpen, zeekat en zeeduivel
Product in de kijker
|11 November 2024
Onze visserijsector doet aanzienlijke inspanningen om duurzaam te werk te gaan. Ze vermijden ongewenste vangsten en gebruiken daarvoor aangepaste netten. Zo kunnen kleinere vissen ontsnappen. De doelvissen zijn: tong, pladijs en rog. Zij vormen een belangrijk deel van het inkomen van onze Belgische visserij. Maar daarnaast komen ook andere vissen in het net. We noemen dit de bijvangst.
Door de bijvangst te benutten ga ook jij duurzaam te werk, want ook bijvangst is ‘vis van bij ons’.
De kwaliteit is dan op zijn best, maar ze zijn bovendien ook goedkoper door de hogere beschikbaarheid. In de winter hebben we aandacht voor: Sint-Jakobsschelpen, zeekat en zeeduivel.
Sint-Jakobsschelp
Deze tweekleppigen behoren tot de familie van de oesters en mosselen. De sint-jakobsschelp wordt bij ons tussen september en maart aangevoerd. We noemen ze ook wel coquilles. Ze zijn een echte lekkernij en hebben niet veel bereiding nodig. Wees voorzichtig met de sint-jakobsnoten uit andere werelddelen. Zij missen de verfijnde smaak van de sint-jakobsnoten van bij ons.
Seizoen: September - maart

Zeekat
Zeekat is een weekdier dat zich onderscheidt van de andere inktvissoorten door zijn groot lichaam. Ze kunnen tot 50 cm groot worden. Van oktober tot maart is de kwaliteit op zijn best. In de keuken gebruiken we zowel de mantel (het lichaam) als de tentakels. Een tip om het visvlees zacht te maken: leg het in de diepvriezer om de volgende dag te gebruiken.
Seizoen: Oktober - maart
Zeeduivel
Een beenvis die we ook kennen onder zijn Franse naam: Lotte. We gebruiken vooral de staart, al worden ook de wangen en de lever (ingemaakt in blik als foie de lotte) gebruikt. Een volwassen zeeduivel is 50-70 cm groot, wat zo'n 30 cm staart oplevert. De staart heeft een centraal been en geen graten en moet goed ontvliesd worden. De beste zeeduivel koop je van juli tot maart. Het visvlees is vast.
Seizoen: Juli - maart

Ovenschotel met zeeduivel